Życie bez glutenu – czy gluten jest naprawdę wrogi?
Nieraz skorzystanie z porad dietetyka to perfekcyjne rozstrzygnięcie. Czemu? Bo na świecie pojawia się dużo mitów, jakie dotyczą jedzenia. Chociażby mit dotyczący glutenu. Wiele osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Faktycznie, jest – problem polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Towary mleczne też są szkodliwe dla alergików. Skutkiem tego przed metamorfozami żywieniowymi trzeba zwrócić się po wskazówkę do dietetyka, jaki zaleca różnorodne testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dyscyplinie odchudzania, ponieważ nie chcą się potwierdzać że mają dowolny problem. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że prędko uzyskamy ładną i szczupłą sylwetkę. Tymczasem prawda bywa całkowicie inna i raz za razem nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub najzwyczajniej w świecie nie posiadamy siły na to, żeby wykorzystywać ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie kilku rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie oraz wracanie do starych nawyków żywieniowych. Z jakiej przyczyny? Bo organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że dobra ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie daje mu się kalorii w takiej liczbie jakby potrzebował i zaczyna się bronić kiedy tylko jest ich mniej. dieta bez glutenu Ta obrona skutkuje gigantycznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w ciele, zwłaszcza, jeśli nagle zjemy zbyt sporo. To fundamentalny błąd odchudzających się, prawidłowiej w następstwie tego zacząć jedną długotrwałą dietę ale nie przekształcać jej.
Zobacz filmik